YoungCollectorsCircle

Podcast

Welkom bij de Young Collectors Podcast! In de derde reeks neemt Nienke van der Wal, oprichter van Young Collectors Circle, je weer mee naar bijzondere collecties van hele normale verzamelaars. Onderaan deze pagina vind je onze eerdere seizoenen: in de eerste reeks komen ook verzamelaars aan het woord, in de tweede reeks duikt criticus en curator Hans den Hartog Jager de studio in met kunstenaars. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering via Spotify, Apple Podcasts of klik op de afbeeldingen om de afleveringen te beluisteren!

Abdelkader Benali collectors young collectors circle modern art morrocan art

Aflevering 6: Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is auteur, columnist en programmamaker. Hij is een bevlogen kunstverzamelaar die zich richt op kunst van Marokkaanse kunstenaars: "Ik denk dat kunst altijd iets heiligs heeft, iets van ontzag, bewondering: het tilt ons op naar een ander universum."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes!

Sam Lex van Rooij kunstverzamelaars art collectors young collectors circle podcast

Aflevering 7: Lex en Sam van Rooij

Broers Lex en Sam van Rooij groeiden op tussen kunst en antiek. Hun groeiende collecties omvat onder meer sculpturen, schilderijen, fotografie, videokunst en allerhande objecten: "Waar ik vroeger naar een speelgoedwinkel ging, is een kunstbeurs nu echt een walhalla.”

Klik op de foto om te luisteren!

Merel van Helsdingen NXT museum digitale kunst NFT nieuwe media kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 8: Merel van Helsdingen

Merel werkte in de tech wereld in Londen, maar kwam terug naar Nederland om een privaat museum, Nxt Museum, op te richten voor haar favoriete kunstvorm: nieuwe mediakunst. We spreken met haar over nieuwe manieren van het verzamelen van kunst - op je smartwatch bijvoorbeeld.

Klik op de afbeelding om deze aflevering te beluisteren!

9aaa.rubiah

Aflevering 9: Rubiah Balsem

Rubiah Balsem is de oprichter van Studio Balsem, ambassadeur voor Young Stedelijk, bestuurslid van Amsterdam Art en Raad van Toezicht-lid van OSCAM. Kortom: ze staat met beide benen stevig in de Amsterdamse kunstwereld en neemt ons in deze aflevering mee in de Amsterdamse kunst- en verzamelcultuur.

Klik op de afbeelding om deze aflevering te beluisteren!

kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen Arthur Kibbelaar diplomaat

Aflevering 10: Arthur Kibbelaar

Arthur Kibbelaar noemt zijn collectie zelf een persoonlijk geografisch testament. De collectie bestaat voornamelijk uit werk van Afrikaanse kunstenaars. Dit komt doordat hij voor zijn werk als diplomaat in diverse Afrikaanse landen heeft gewoond.

Klik op de foto om de podcast te beluisteren en Arthur's collectie te ontdekken!

Serie 2: Kunstenaars

1.afra-groot-bestand-denk-ik

Aflevering 1: Afra Eisma

Afra Eisma (1993) studeerde aan Central Saint Martin’s in Londen en de KABK in Den Haag. Voor het creëren van haar sculpturen en installaties gebruikt ze ambachtelijke materialen en technieken, zoals textiel en keramiek. Ze schept met haar beelden een kleurrijke, prikkelende fantasiewereld, waarin iedereen zich thuis voelt en een aanknopingspunt vindt om zijn of haar eigen verhaal te maken.

Klik op de foto voor de aflevering en afbeeldingen!

2.folkertdejong2018-0062

Aflevering 2: Folkert de Jong

Folkert de Jong (1972) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Zijn levensgrote beeldengroepen zijn geïnspireerd door kunsthistorische onderwerpen. Hij gebruikt vaak hightech chemische materialen die normaal worden gebruikt in de bouw en industrie.

Klik op de foto om de aflevering te beluisteren!

3.la-isabelle-andriessen-portrait-cisabelle-andriessen

Aflevering 3: Isabelle Andriessen

Isabelle Andriessen (1986) studeerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Haar sculpturen, gemaakt van keramiek, metaal en industrieel plastic, zijn voortdurend in beweging: door mechanische en chemische ingrepen roesten, druipen of kristalliseren de werken met de tijd.

Klik op de foto om de aflevering te beluisteren!
Afb. Steven van Teeseling

4.l1001722-natasja-kensmil

Aflevering 4: Natasja Kensmil

Natasja Kensmil (1973) werd opgeleid aan de Vrije Tekenacademie en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, en vervolgde haar opleiding aan de Ateliers. Haar grote, duistere schilderijen, waarin ze dikke lagen olieverf over elkaar aanbrengt, laten haar interesse in geschiedenis, religie, mystiek en mythologie zien.

Deze aflevering staat nu online: klik op de afbeelding om te luisteren!
Afb. Cuny Janssen

5.juiste-2018-rafaelrozendaal-by-kuniya-oyamada

Aflevering 5: Rafaël Rozendaal

Rafaël Rozendaal (1980) studeerde aan de kunstacademie in Maastricht, waar hij in 2002 afstudeerde. Hij gebruikt het internet als zijn inspiratiebron én als zijn canvas: zijn kunstwerken hebben de vorm van websites. Hij maakt daarnaast ook installaties, wandtapijten, lenticulaire prints, haiku's én NFT's.

Klik op de afbeelding om te luisteren!
Afb. Shintaro Maki

Serie 1: Verzamelaars

maike meijer actrice kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 1: Maike Meijer

Maike is actrice en schrijver, bekend van onder meer het satirische tv-programma Toren C en het boek 'Wen er maar aan'. We spraken haar over humor, leven met kunst en de sprong wagen:" En dan koop je het, en dan zit je als twee blije kinderen: we hebben het gedaan! Het is iets stouts, iets nieuws in je leven."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes.

Bob Scholte kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 2: Bob Scholte

Bob is een 22-jarige student met oog voor bijzondere werken: zo haalde hij de krant toen hij op Marktplaats een werk ontdekte van de Franse kubist André Lhote: "Het is echt een soort mythe dat kunst altijd duur is. Juist op veilingen kun je van gerenommeerde kunstenaars prachtig werk kopen voor nog geen honderd euro."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes.

Gunifort Uwambaga Mendo Books boeken uitgever kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 3: Gunifort Uwambaga

Gunifort is mede-eigenaar van Mendo Books en geeft boeken uit, waaronder het boek New Renaissance over kunstenaars van nu. We spraken Gunifort over kunst, boeken en verzamelen: "Verzamelen is voor mij een manier van nadenken."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes.

Tristan Spits Oedipus brouwer kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 4: Tristan Spits

Tristan, CEO van Oedipus, begon zijn collectie toen hij bij Sotheby's enkele stukken terugkocht uit de Peter Stuyvesant collectie, de bedrijfscollectie die zijn opa in 1960 startte. Inmiddels verzamelt hij én werkt hij samen met hedendaagse kunstenaars: "Ik voel me thuis bij kunstenaars die een andere blik op de wereld hebben."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes.

Pierre Karsten Steven van Teeseling Sonsbeek Biennale kunst verzamelen kunstverzamelen podcast young collectors circle kunst kopen

Aflevering 5: Steven van Teeseling & Pierre Karsten

Dit vriendenduo verzamelt al 15 jaar samen kunst. De één met een achtergrond in de kunst, de ander juist zonder voorkennis: "Het gaat om zelfvertrouwen - het moet je geen kloot kunnen schelen wat een ander vindt."

Klik op de foto voor de aflevering en shownotes.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief