YoungCollectorsCircle

Podcast 8: Merel van Helsdingen

Merel van Helsdingen werkte in de tech wereld in Londen, maar kwam terug naar Nederland om een privaat museum, te weten Nxt Museum, op te richten voor haar favoriete kunstvorm: nieuwe mediakunst. We spreken met haar over nieuwe manieren van het verzamelen van kunst - op je smartwatch bijvoorbeeld: "Zo gaaf dat je nu met digitale tools kunst kunt maken, én dat die grenzen helemaal vervagen". Klik op de afbeeldingen van de kunstenaars om hun websites te bezoeken. NB: de afbeeldingen zijn niet afkomstig uit de collectie van Merel of Nxt Museum.

1.rive-roshan

Rive Roshan

Rive Roshan is de artistieke praktijk van Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan. Door middel van experimentele processen ontwerpt de studio meeslepende ruimtelijke ervaringen.

2.david-hockney

David Hockney

David Hockney wordt beschouwd als een van de invloedrijkste Britse kunstenaars van de 20e eeuw. De kunstenaar zegt dat hij de iPad ziet als een manier om het tekenen met de hand een comeback te laten maken.

3.olafur-e

Ólafur Elíasson

Ólafur Elíasson staat bekend om zijn beeldhouwwerken en grootschalige installaties, waarbij hij gebruik maakt van elementaire materialen zoals licht, water en luchttemperatuur om de ervaring van de toeschouwer te beïnvloeden.

4.the-fabricant

The Fabricant

The Fabricant is een studio voor digitale mode die je kunt creëren, verhandelen en dragen. The Fabricant opereert op het kruispunt van mode en technologie en vervaardigt digitale couture en mode-ervaringen, zoals digitale fashion NFT’s en mode voor de metaverse.

5.audrey-large

Audrey Large

Audrey Large onderzoekt digitale cinema en beeldtheorie en ontwerpt op basis daarvan materiële objecten. Ze speelt met de grenzen tussen het digitale en het fysieke; ze zet technieken uit de werelden van animatie en 3D-software in om nieuwe beelden te creëren.

6.harm-van-den-dorpel

Harm van den Dorpel

Harm van den Dorpel is een een kunstenaar die zich wijdt aan het ontdekken van nieuwe esthetiek door het componeren van software en taal, ontleend aan velden zoals genetica en blockchain.

7.beeple

Beepl

Michael Joseph Winkelmann, professioneel bekend als Beeple, is een digitale kunstenaar, grafisch ontwerper en animator die bekend is van de verkoop van NFT's. In zijn kunst gebruikt hij verschillende media om komische, fantasmagorische werken te creëren die politiek en sociaal commentaar geven.

8.rvdt

Rutger van der Tas

Rutger van der Tas maakt online kunst, te zien als een parallelle kunstwereld in een digitaal universum, met een eigen manier van exposeren en delen. Hij werkt onder meer samen met andere kunstenaars via crytpto art collectief The Guild.

9.jl-jonaslund-still-01-scaled

Jonas Lund

Jonas Lund is een Zweedse kunstenaar die werken maakt waarin kritisch wordt gereflecteerd op hedendaagse netwerksystemen en technologische innovaties.

9aaaaa.heleen-blanken

Heleen Blanken

Heleen Blanken beweegt zich op het snijvlak van cinematografie, installatiekunst, nieuwe media, scenografie en beeldhouwkunst. In haar werk werpt ze vragen op over hoe we ideeën over de natuur beschouwen.

0-next

Over Merel en Nxt Museum

Merel van Helsdingen is founding director van Nxt Museum, het eerste museum in Nederland gewijd aan nieuwe mediakunst. Je vindt er grootschalige, multi-zintuiglijke tentoonstellingen. Meer informatie over Nxt Museum vind je hier. De NFT platforms waar Merel aan refereerde vind je hier: Foundation, OpenSea, Art Blocks en CADAF.

aa

Amsterdam Art

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Art. Amsterdam Art zet zich in om de positie van Amsterdam als internationale hub voor hedendaagse kunst te versterken. Het hele jaar door initieert Amsterdam Art samenwerkingen tussen verschillende kunstinstellingen en promoten zij de meest vooruitstrevende kunstenaars en tentoonstellingen in de hoofdstad. Dit bereikt zijn hoogtepunt tijdens de jaarlijkse Amsterdam Art Week. Naast de Amsterdam Art Week deelt Amsterdam Art het hele jaar door het actuele aanbod van de 66 deelnemende kunstinstellingen en organiseren ze diverse open gallery weekenden en evenementen. In de Amsterdam Art Gallery van Capital C presenteert Amsterdam Art wisselende tentoonstellingen. Check de website hier!

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief