YoungCollectorsCircle

Podcast 6: Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is auteur, columnist en programmamaker. Hij is een bevlogen kunstverzamelaar die zich richt op kunst van Marokkaanse kunstenaars: "Ik denk dat kunst altijd iets heiligs heeft, iets van ontzag, bewondering: het tilt ons op naar een ander universum." Hieronder vind je de aflevering én meer informatie over de kunstenaars die voorbij komen. NB: de afbeeldingen zijn niet afkomstig uit de collectie van Abdelkader Benali.

farid-belkahia

Farid Belkahia

Farid Belkahia ( 1934 - 2014) was een Marokkaanse modernistische kunstenaar en onderwijshervormer. Hij was directeur van de School voor Schone Kunsten van Casablanca van 1962 tot 1974, tijdens de periode van de modernistische schoolbeweging in Casablanca. Als kunstenaar werkte hij voornamelijk in de schilderkunst, metaalbewerking en lederbewerking.

hamid-el-kabouhi

Hamid el Kanbouhi

Hamid El Kanbouhi (1976) bouwt fantastische werelden op uit elementen van het alledaagse en zijn persoonlijke ervaringen. Beginnend met een schets werkt hij vanuit toeval, speelsheid en een voortdurende zoektocht naar onbetreden wegen. Hamid el Kanbouhi was in 2014 de eerste Stadstekenaar van Amsterdam en was was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

piet-raemdonck

Piet Raemdonck 

Piet Raemdonck (1972) is een Belgische schilder. Piet Raemdonck's werk onderzoekt de dialoog tussen figuratie en abstractie. Hij werkt niet binnen een omschreven stilistisch format en werkt zonder vast systeem. De eenvoudigste onderwerpen volstaan. Hij wil dat het schilderij een wereld is die je betreedt door er naar te kijken. Visueel genot behoort tot de kern van het werk.

salim-bayri

Salim Bayri

Salim Bayri (1992) werkt vanuit een alter ego dat hij Sad Ali noemt, een afkorting van 'sad alien'. Deze cartooneske figuur heeft geen organen, onderneemt geen handelingen en in tegenstelling tot een cartooneske persoonlijkheid praat hij niet. Salim Bayri ging naar de Rijksakademie, heeft een BA in Arts and Design van de Escola Massana (CAT) en een MA in Media, Art, Design and Technology van het Frank Mohr Institute.

sidi-el-karchi

Sidi El Karchi

Sidi El Karchi (1975) studeerde aan de Modeschool in Sittard en aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Maastricht. Zijn oeuvre bestaat uit kleurrijke schilderijen en tekeningen met een grafische uitstraling waar abstractie en hyperrealisme elkaar afwisselen. Zijn krachtige portretten herken je meteen. Het zijn vaak monumentale kleurrijke werken met een ongewone verstilde uitstraling. De geportretteerden zijn vrijwel altijd personen uit zijn directe kring.

willem-diepraam

Willem Diepraam

Willem Diepraam (1944) is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen. Naast het Nederland van de jaren 70 en 80 legde Diepraam onder meer Suriname aan de vooravond van de onafhankelijkheid vast en reisde hij door de Caraïben, Afrika en Zuid-Amerika.

jilali-gharbaoui

Jilali Gharbaoui

Jilali Gharbaoui (1930-1971) was een Marokkaanse schilder en beeldhouwer. In Gharbaoui's korte leven speelde hij een belangrijke rol in het bevorderen van de debatten rond het Marokkaanse modernisme. Samen met Ahmed Cherkaoui wordt Jilali Gharbaoui beschouwd als een van de grondleggers van het modernisme in Marokko. Zijn abstractie was gebaseerd op penseelstreken en de "materialiteit van de verf" in tegenstelling tot de Marokkaanse cultuur.

mohammed-chabaa

Mohamed Chabâa

Mohamed Chabâa (1935-2013) was een Marokkaanse beeldend kunstenaar. Hij was lid van de Casablanca School en een leider van de hedendaagse kunst en het modernisme in het Zuiden. Zijn multidisciplinaire benadering van kunst werd emblematisch voor het culturele ontwaken dat plaatsvond in Marokko in de periode na het einde van het Franse protectoraat.

6.abdelkader-benali-03

Over Abdelkader

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. Abdelkader Benali woont en werk in Amsterdam. Meer informatie vind je hier.

In de zomer van 2022 vult Abdelkader Benali als gastconservator het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen met Marokkaanse kunst voor de tentoonstelling 'Het Andere Verhaal: Kunst uit het Marokkaans Modernisme". Voor het eerst in Nederland worden zo’n 40 Marokkaanse kunstenaars bij elkaar gebracht om een beeld te geven van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu.
Meer informatie vind je hier.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief