Podcast 9: Rubiah Balsem
Rubiah Balsem staat als kunst & cultuur intermediair met beide benen stevig in de Amsterdamse kunstwereld en neemt ons in deze aflevering mee in de Amsterdamse kunst- en verzamelcultuur. Haar collectie, geïnspireerd door haar oudtante die haar de kunstwereld liet ontdekken, richt zich met name op fotografie van vrouwelijke makers: "Het blijft altijd knokken. De constante behoefte van kunstenaars om te willen blijven maken is een drijfveer die ik heel belangrijk vind om te blijven supporten". NB: niet alle afbeeldingen zijn afkomstig uit de collectie van Rubiah.
Eva Besnyö
Eva Besnyö (Boedapest, 1910 – Laren, 2003) was een Hongaars-Nederlandse fotografe opgeleid in de reclame- en portretfotografie. Al snel stapte ze over tot de reportagefotografie waarbij de mens, en vaak ook de positie van de vrouw, centraal stond.
Iris Kensmil
Iris Kensmil (Amsterdam, 1970) is een Nederlands beeldend kunstenaar met roots in Suriname. Door middel van olieverf, tekeningen, en installaties, richt zij zich op het vastleggen van alternatieve verhalen van zwarte denkers in het “Westen”.
Zanele Muholi
Zanele Muholi (Umlazi, 1972) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en visueel activist die werkt met fotografie, video, en installaties. In hun werk onderzoekt de kunstenaar LQBTQI identiteiten in hedendaags Zuid-Afrika.
Antony Gormley
Antony Gormley (London, 1950) is een befaamde Engelse beeldhouwer en land-artist die de ervaring van het menselijk lichaam vaak als uitgangspunt heeft. Veel van zijn werken incorporeren dan ook impressies van zijn eigen lichaam om zo een universeel gevoel van mens-zijn vast te leggen.
Brian Elstak
Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar, illustrator, maakt kinderboeken en graphic novels, maar ook videoclips, schilderijen, t-shirts en installaties. Opgegroeid met Marvel Comics en hiphop, ontwikkelde hij zich via de theaterwereld tot een echte verhalenverteller. Onder zijn vrolijke, dynamische tekenstijl gaan grote thema’s schuil, zoals ongelijkheid en black awareness.
Meryem Slimani
Meryem Slimani (1983) is fotograaf en art-director. Haar moeder is haar muze en de hoofdpersoon van de verhalen die zij vertelt met haar fotografie. Met luide kleuren, patronen, achtergronden, en patronen, legt ze haar moeder - en hun relatie - vast.
Herbert Lespinasse
Herbert Lespinasse (Stamford, 1884 – 1972) was een schilder, illustrator, en graveerder. Zijn werk omvatte vaak verschillende landschappen vanuit een surrealistisch perspectief, elementen van het stadse leven in New York, maar ook mytische figuren die doen denken aan Edgar Allan Poe.
Jitske Schols
Jitske Schols (Rotterdam, 1969) is een multidisciplinaire kunstenaar die zich thuisvoelt in de (portret)fotografie en de schilderkunst. Onder andere thema's als tijd en ruimte manipuleert Schols in haar werk door elementen toe te voegen die daar niet vanzelfsprekend in horen. Dit doet ze om de kijker aan te moedigen om bewust na te denken over wat er te zien is.
Kenro Izu
Kenro Izu (Osaka, 1949) is een Japanse fotograaf die zich al sinds de jaren 70 bezig houdt met het vastleggen van de sacrale elementen van het leven. Zijn onderwerpen variëren van plekken als pompeïi tot mensen aan de rand van de samenleving in India.
Kara Walker
Kara Walker (Stockton, CA, 1969) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar die bekend staat om haar verkenningen van ras, gender, seksualiteit, en geweld. Haar meest bekende werk omvatten silhouet-figuren, tekeningen, schilderingen, en sculpturen.
Dion Rosina
Dion Rosina (Heemskerk, 1991) maakt schilderijen gebaseerd op verschillend visueel archiefmateriaal en zijn eigen verbeelding. Hij onderzoekt thema's als immigratie, onderdrukking, en vervreemding binnen een framework van de onderbelichte Afrikaanse diaspora.
Over Rubiah
Rubiah Balsem is de oprichter van Arts & Culture Studio Balsem , ambassadeur voor Young Stedelijk , bestuurslid van Amsterdam Art en Raad van Toezicht-lid van OSCAM . Ze vindt het zowel in haar werk als in haar bestuursfuncties van belang om het ecosysteem van de kunst te ondersteunen en te verrijken. Dat geldt ook voor haar privé-collectie: één van de motivaties van Rubiah is om jonge galeries gerund door vrouwen te supporten, zoals GoMulan Gallery , No Man's Art Gallery , Hama Gallery, Galerie Madé van Krimpen en The Gallery Club .