YoungCollectorsCircle

Podcast 7: Sam en Lex van Rooij

Sam en Lex van Rooij zijn broers. Ze kwamen al van jongs af aan in aanraking met oude kunst en antiek en ontdekten daarna zelf de hedendaagse kunstwereld. Hun eclectische verzamelingen bestaan uit alles van schilderijen en sculpturen tot antieke objecten tot video en fotografie: “Ik zeg wel eens voor de grap: waar ik vroeger naar een speelgoedwinkel ging, is het nu een kunstbeurs, wat echt een walhalla is.” Hieronder vind je de aflevering én meer informatie over de kunstenaars die voorbij komen. NB: de afbeeldingen zijn niet afkomstig uit de collecties van Sam en Lex.

1

Armando

Armando (Herman Dirk van Dodeweerd, 1929– 2018), was een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Hij beschreef al zijn werk als een ‘gesamtkunstwerk’, waarvoor zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormden.

2

Satijn Panyigay

Satijn Panyigay (1988) is een half Nederlandse, half Hongaarse fotograaf. Ze maakt foto’s die de kijker uitnodigen om te vertragen. In poëtische beelden suggereert ze aanwezigheid in schijnbaar lege ruimtes. Haar werk, in afwezigheid van directe menselijke verhalen, is verrassend menselijk - ze spreekt de gevoelens van de toeschouwer aan.

3

Mélanie Berger

Mélanie Berger (1979) is een Franse tekenaar. Het werk van Mélanie Berger is gebaseerd op de wisselwerking tussen verschijnen en verdwijnen. Met haar potloden creëert ze verstikkende composities in verschillende kleuren, om vervolgens met een gum de lagen te verwijderen.

4

Gijs van Lith

Gijs van Lith (1984) maakt schilderijen, sculpturen en installaties. In zijn werk staat het ontstaansproces van het kunstwerk centraal: hij beschouwt het doek waarop een schilderij wordt gemaakt als even belangrijk als het materiaal waarmee hij het schildert. Hij beschrijft zijn werk dan ook als 'altijd in uitvoering'.

5

Laura Hospes

Laura Hospes (1994) is een Nederlandse fotografe. Fotografie is haar medium om de vele worstelingen in haar leven te accepteren en te verwerken. De resulterende beelden zijn intens en boeiend, maar ook een fascinerende blik in de wereld van een jonge vrouw die worstelt met depressie en angst.

6

Bart Lunenburg

Bart Lunenburg (1995) geeft maquettes en schaalmodellen een centrale rol in zijn fotografie en videobeelden. Lunenburg is gefascineerd door de door mensen gebouwde omgeving: architectuur, publieke ruimte en stedenbouw. Hij vindt het interessant hoe je met fotografie kunt spelen met de proportie en schaal van een gebouw.

7

Paul Beumer

Paul Beumer (1982) is een Nederlandse schilder die zich heeft verdiept in textiel van niet-westerse culturen. In zijn werk implementeert hij traditionele technieken om patronen op stof aan te brengen. Met behulp van inkt, chloor of indigo voorziet Paul verschillende soorten textiel -maar ook natuurlijke materialen zoals boomschors of zaaddozen- van abstracte voorstellingen.

image

Over Sam en Lex

Sam werkt in information security management en woont samen met zijn vrouw in Rotterdam. Lex van Rooij is werkzaam binnen de sales en woont met zijn vriendin in Amsterdam. Wil je meer lezen over hun collecties? Lees hier een kort interview met Sam en Lex.

Met dank aan...

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Catawiki. Catawiki is de meest bezochte, gecureerde marktplaats in Europa voor bijzondere objecten, met wekelijks meer dan 65.000 te veilen objecten. Een must voor de eclectische verzamelaar. Kijk hier voor meer informatie!

cw

Art in your inbox?

Subscribe to the Young Collectors Circle Newsletter and learn more about a new topic every month!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief