YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Sam van Rooij

Sam van Rooij werkt in information security management en is een echte kunstfanaat. Sam kwam al van jongs af aan in aanraking met kunst en is zelf vroeg begonnen met verzamelen. Hij heeft een eclectische verzameling met onder andere schilderijen, fotografie, sculpturen en antieke objecten die hij stijlvol verwerkt in zijn interieur.

sam van rooij ambassadors circle young collectors circle kunstverzamelen kunstkopen collector verzamelaar

V.l.nl.r. Gijs van Lith, Jonas Wijtenburg, Desali, Armando en Isabelle Andriessen.

“Ik ben al heel vroeg met kunst in aanraking gekomen. Dat komt deels omdat mijn ouders er veel mee bezig waren, met kunst maar ook met interieur en antiek. Vaak vinden jonge mensen het spannend om bij een galerie binnen te stappen. Omdat ik dat als klein jochie al deed heb ik die drempel nooit ervaren.

Sinds mijn eerste aankoop is mijn verzameling in een stroomversnelling terechtgekomen

Ik ben ambassadeur geworden omdat Young Collectors Circle de aandacht verdient. Jaren geleden kwam ik ermee in aanraking, toen ik in mijn studententijd op zoek was naar mensen die de interesse in kunst delen en ik dat bij de mensen om me heen niet vond. Online kwam ik een salon van Young Collectors Circle tegen over kunst verzamelen. Daar ben ik met mijn jongere broer Lex heengegaan. Dat was zo inspirerend!
Toen de Ambassadors Circle werd geïntroduceerd vond ik het tijd geworden om het enthousiasme nu zelf uit te gaan dragen. Het is echt zo, Young Collectors Circle opent enorm veel deuren. Van atelierbezoeken en particuliere collecties, tot aan een kijkje achter de schermen in een depot.”

De verzameling

“Ik kan me het kopen van mijn eerste foto nog goed herinneren. Dat was een werk van Bastiaan Woudt. Zijn werk is sterk, altijd zwart-wit en een moderne knipoog naar het picturalisme. Die foto kocht ik op Haute Photographie tijdens Art Rotterdam Week. Ik kon het beeld niet meer loslaten en besloot het op de beurs te kopen. Sindsdien is mijn verzameling in een stroomversnelling terechtgekomen.

Er zit wel een ontwikkeling in mijn collectie. Voor het werk van een aantal kunstenaars die we nu aan de muur hebben hangen, zou ik vijf jaar geleden niet heel snel zijn gevallen. Ik had toen nog wat meer moeite om achter het beeld te kijken, het concept te begrijpen. Daar is een verandering in ontstaan die museumdirecteur Charles Esche van het Van Abbemuseum onlangs zo mooi verwoordde; van esthetica naar ethica. De grote vragen in de kunst gaan niet (meer) over de vorm, maar over de thema’s in de wereld (ethiek). Een gegeven blijft kwaliteit, dat het goed gemaakt is.

Het gaat onder mijn huid zitten, dan krijg ik het niet meer uit mijn hoofd

Ik ben beter geworden in mijn geduld bewaren maar kan ook snel beslissen. Het gaat over emotie, het overkomt je wanneer het je echt raakt. Het gaat dan onder mijn huid zitten en dan krijg ik het niet meer uit mijn hoofd. Dan moet ik daar echt iets mee. Meestal beslissen we nu samen, mijn vrouw en ik. Concessies moet je niet doen, dus niet allebei een beetje mooi.

Als we iets kopen zijn we niet meteen bezig met waar het moet komen te hangen of staan. Een uitzondering hierop was een enorm doek dat we wilden kopen. Daar hebben we echt even slecht door geslapen. Hoe en waar ging dit werk passen? Er waren niet veel plekken waar het kon hangen. Toen het eenmaal kwam waren we er meteen super blij mee. Het is belangrijk dat de kunst een goeie plek heeft in huis. Ik vind het heel leuk om de kunstwerken te kunnen combineren met design, antiek of naturalia. Dit vind ik net zo goed kunst.”

Tips en tricks

“Veel kijken en lezen helpt. Doe onderzoek naar wat er speelt in de kunstwereld en de kunstenaars die je interessant vindt. Koop minder maar beter. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een werk graag wil hebben maar het bedrag op dat moment te hoog vindt. Je besluit vervolgens om een ander werk voor een lager bedrag te kopen maar het was niet je eerste keus. Soms is het beter om nog even te wachten zodat je wel het werk kan kopen dat je eigenlijk echt wilt hebben.

Wees niet verlegen; het is juist heel verrijkend als je een galerie binnenstapt en een praatje maakt

Wees niet verlegen. Stap over die drempel, ga een galerie binnen en maak een praatje. Het is niet eng maar juist heel leuk en verrijkend als je dat doet. Stel één vraag aan een galeriehouder en je krijgt een heel verhaal. Zij hebben echt niet direct de verwachting dat je iets gaat kopen. Mail een kunstenaar als je daar wilt kijken. Mensen staan daar echt voor open.”

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief