YoungCollectorsCircle

Drie routes voor Amsterdam Art Gallery Weekend

Van 25 t/m 29 november openen de Amsterdamse galeries hun deuren tijdens het Amsterdam Art Gallery Weekend. De huidige Corona-situatie vergt wat extra inspanning en afstand maar hoeft een geslaagd bezoek niet in de weg te staan. Wij stelden drie routes voor je samen op basis van onderwerp: een route voor liefhebbers van schilderkunst, een route vol fotografie en een route waarbij je verrast wordt met installaties, videokunst en sculpturen.

img_2578

Route 1: Schilderkunst

  • Penny Siopis bij Stevenson (Prinsengracht 371B): Penny Siopis toont 57 schilderijen die zij tijdens de lock-down periode in haar huis in Zuid-Afrika maakte. Afgezonderd van de buitenwereld liet zij zich inspireren door de zee die ze dagelijks vanuit haar ramen zag en het onvermijdelijke voorbij strijken van de tijd.
  • Wolfgang Messing bij Stigter Van Doesburg (Elandsstraat 90): De schilderijen van Wolfgang Messing doen nostalgisch aan, als oude foto’s die een venster naar andere, geromantiseerde tijden openen. Hij put voor zijn gedetailleerde schilderen uit gevonden materiaal zoals foto’s , kranten, archiefmateriaal, geschiedenisboeken maar ook eigentijdse bronnen als Social Mediakanalen. Vervaagde portretten, vervallen gebouwen en felgekleurde monochromen vormen een spannend en ietwat onheilspellend geheel.
  • Koen Doodeman bij Gerhard Hofland (Bilderdijkstraat 165C): Verwacht in deze nieuwe tentoonstelling van Koen Doodeman geen traditionele schilderijen. Doodeman rekt de grenzen van de schilderkunst op door niet alleen met verf maar ook met stof en garen te werken. Naast monumentale textielwerken zijn er ook kleine gouaches op papier te zien.
  • Louise Giovanelli bij GRIMM (Van Baerlestraat 80): In de subtiele, gelaagde en soms haast transparante schilderijen van Louise Giovanelli herken je direct het vakmanschap van de kunstenaar. De dromerige, realistische schilderijen laten haar virtuoze techniek goed zien en doen denken aan klassieke werken uit de Renaissance.

Wil jij een volgende keer met Young Collectors Circle mee op gallery tour om aan de hand van onze art coaches en samen met andere kunstliefhebbers meer te zien en te leren? Kijk hier voor meer informatie over ons lidmaatschap!

Route 2: Fotografie

  • Popel Coumou bij TORCH (Lauriergracht 94): Fotograaf Popel Coumou staat bekend om het lijnenspel dat op geraffineerde wijze verweven is in haar geënsceneerde composities. Coumou speelt met schaal en licht, door haar maquettes, schaalmodellen en tekeningen te fotograferen creëert ze haar eigen wereld van foto’s die tegelijkertijd abstract én figuratief zijn.
  • Laurence Aëgerter bij Caroline O’Breen (Hazenstraat 54): Laurence Aëgerter neemt afbeeldingen van bekende kunstwerken als uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Zo bewerkt ze afbeeldingen van gravures van Albrecht Durer met geometrische composities van lijnen en kleuren. Het werk van Aëgerter is niet alleen visueel prikkelend, maar door de toevoeging van texturen en onverwachtse materialen een multi-zintuigelijke beleving.
  • Valérie Belin & Kim Boske bij Flatland (Lijnbaansgracht 314): In deze duotentoonstelling kun je je verliezen in de prachtige en ingenieus in elkaar gezette natuurfoto’s van Kim Boske en de intrigerende portretten van Valérie Belin. Beide kunstenaars halen de onderwerpen die ze op camera vastleggen uit hun omgeving en creëren zo tijdloze beelden.
  • Misha de Ridder bij Albada Jelgersma (Lijnbaansgracht 318): Voor deze tentoonstelling trok Misha de Ridder maandenlang door de Zwitserse Alpen om daar de indrukwekkende natuur vast te leggen. De Ridder staat bekend om zijn feilloze oog voor de kleur en textuur van zijn omgeving, wat goed te zien is in deze serie nieuwe werken. Verwacht close-up fragmenten van de stenen en fresco’s van een oud kerkje, besneeuwde bergtoppen en schilderachtige foto’s van bossen.

Young Collectors Circle organiseert met regelmaat gallery tours in steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voor onze leden. Kijk hier voor meer informatie over ons lidmaatschap!

Route 3: Combinatieroute

  • Emmeline de Mooij bij andriesse - eyck (Leliegracht 47): Het werk van Emmeline de Mooij bestaat uit installaties, tekeningen, video, textiel en performance. Regelmatig terugkerende onderwerpen in haar werk zijn zorg, reparatie en onderhoud. Ze onderzoekt de mechanismen achter de lage status die wij aan zorg en verzorgenden toekennen in onze samenleving. Met haar kunstwerken onderzoekt ze nieuwe mogelijkheden voor de verhoudingen tussen mensen onderling en de mens en zijn omgeving.
  • Fernando Sanchez Castillo bij tegenboschvanvreden (Bloemgracht 57): Fernando Sanchez Castillo vraagt zich in zijn werk af hoe kunst kan bijdragen aan het herzien van bestaande iconen, hoe we deze kunnen ondermijnen en hoe we deze kunnen het laden met nieuwe betekenissen. Een goed voorbeeld van deze insteek is zijn versie van het Vrijheidsbeeld, een iconische landmark dat vol symboliek zit. In het Vrijheidsbeeld van Sanchez Castillo zien we in plaats van het bekende gelaat van Lady Liberty het gezicht van een Afro-Amerikaanse vrouw. Deze ingreep is niet slechts een verandering in representatie, maar bevraagt ook in hoeverre de symbolische waarde van vrijheid die wij toekennen aan dit standbeeld voor iedereen geldt.
  • David Maljkovic bij Annet Gelink Gallery (Laurierstraat 187): In het veelzijdige werk van David Maljkovic, dat o.a. bestaat uit beeldhouwkunst, collages, schilderijen, fotografie en tekeningen, focust de kunstenaar zich op de artistieke erfenis van het modernisme, zijn eigen kunstpraktijk en kunst in het algemeen. Maljkovic probeert een nieuwe relatie (of zelfs een spanning) te creëren tussen hoe we de wereld om ons heen bekijken, herinneren en begrijpen. Maljkovic doet vaak onderzoek naar het verleden om zich de toekomst voor te stellen: hij evalueert zijn eigen reeds bestaande kunstwerken vaak opnieuw om zo verder te komen, wat ervoor zorgt dat zijn werken constant in ontwikkeling zijn.
  • Ruby Swinney, Inge Meijer, Thomas Huber en Molly Palmer bij AKINCI (Lijnbaansgracht 317): In deze groepstentoonstelling tonen vier kunstenaars werk waarin in ze onze werkelijkheid vervormen, aanpassen of zelf transformeren tot een fictieve, parallelle (droom)wereld. Ruby Swinney toont subtiele, mysterieuze monochrome schilderijen op zijde, Thomas Huber neemt je in schilderijen vol symboliek mee naar een andere, vervreemdende wereld, Inge Meijer plaatst de kijker in een ongemakkelijke machtspositie tegenover haar niet-menselijke tegenspelers en de video van Molly Palmer is absurdistische verstrengeling tussen werkelijkheid en fictie.

We wensen je veel plezier met deze routes! Wil je meer leren over kunst en kunst verzamelen? Dan is Young Collectors Circle echt iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie over ons lidmaatschap!

img_2577
img_2579
img_2580

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief