YoungCollectorsCircle

Vijf soorten kunstverzamelaars

Sta je op het punt om je eerste kunstwerk te kopen of ben je al begonnen aan het aanleggen van een collectie? Dan herken je je vast in een van deze soorten verzamelaars! Voel jij je verwant aan de Impulsieve Koper, of ben je eerder een Avonturier? Ontdek hieronder welk type kunstkoper bij jou past.

schermafbeelding-2022-01-28-om-09.06.02

De Jager

Altijd op jacht naar hét volgende kunstwerk om toe te voegen aan haar collectie. Deze verzamelaar struint kunstbeurzen en eindexamenexposities af en heeft veel emerging artists in de collectie. Heeft haar favoriete kunstenaar een nieuwe tentoonstelling in de galerie? Dan heeft de jager als eerste het PDF met beschikbaar werk te pakken, om zo het beste stuk uit de tentoonstelling veilig te stellen. Ook veilingen zijn in trek bij dit type verzamelaar: een bijzondere vondst tegen een goede prijs kun je immers ook hier scoren!

De Impulsieve Koper

Koopt op gevoel. De impulsieve koper wandelt een galerie binnen en is op slag verliefd op een werk. Zonder te aarzelen (soms met pijn in de portemonnee) wordt de aankoop beklonken. Deze verzamelaar laat zich graag verrassen en moet direct geraakt zijn door een werk. Vliegt de vonk niet direct over, dan is het geen match. Een nachtje slapen over een nieuwe aanwinst? Dat is niks voor de impulsieve koper.

De Avonturier

Heeft overlap met impulsieve koper, maar zoekt bewust onbekende, nieuwe kunstenaars, galeries en beurzen op. Hen heeft een internationale scope en een open blik, altijd op zoek naar hét nieuwe talent. Een hippe kunstbeurs in Kroatië? Op studiobezoek bij een opkomende kunstenaar in Warschau? Tien uur in de trein om een nieuwe galerie te bezoeken? Count deze avontuurlijke koper in!

De Kunstflipper

Weinig geliefd onder kunstenaars, galeriehouders en andere verzamelaars. Deze verzamelaar is in it for the money, en doet met dollartekens in de ogen zonder moeite afstand van werken die in waarde zijn gestegen. De flipper koopt geen werk van opkomende kunstenaars om ze te supporten, maar om er zelf beter van te worden. Helaas voor de flipper levert dit zelden de beoogde giga-winst op, met als gevolg een huis vol kunst dat jaren ingepakt staat te wachten op het juiste momentum. (Don’t be like the kunstflipper)

De Denker

De denker spot je in de galerie met de tentoonstellingstekst in de hand, terwijl hij bedachtzaam alle werken in detail in zich opneemt. De denker neemt de tijd om met de kunstenaar te praten en het werk te doorgronden en van gedachten te wisselen. Voordat er tot aankoop wordt overgegaan wikt en weegt de denker of het werk in zijn collectie past. Pas zorgvuldig onderzoek, een goed gesprek met de galeriehouder en met de folder van de KunstKoop-regeling in de tas wordt de deal geseald.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief