YoungCollectorsCircle

Vier redenen om hedendaagse kunst te kopen

De kunst van vandaag de dag, grofweg vanaf de tweede helft van de 20e eeuw tot nu toe, noemen we hedendaagse kunst. Hoewel kunst uit verschillende tijdperken - zoals oude meesters of moderne kunst - ons zeker iets kan leren over de wereld, is het voor beginnende verzamelaars vooral interessant om zich te richten op het verzamelen van kunst die door hun tijdgenoten is gemaakt. We delen vier redenen waarom!

1img_2575

1. Support the arts

Kunstverzamelaars spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de kunst: ze ondersteunen vaak opkomende kunstenaars lang voordat ze ontdekt worden door de grote instituten. Verzamelaars ondersteunen deze kunstenaars niet alleen financieel, maar genereren ook aandacht voor hun werk en faciliteren daarmee innovatie en experiment. Je zou kunnen stellen dat een kunstenaar als Mondriaan, een kunstenaar die zijn tijd zo ver vooruit was, niet een soortgelijke ontwikkeling had kunnen maken zonder de steun van verzamelaars. En wat is er nou spannender dan het ontdekken van de volgende Mondriaan, Warhol of Rembrandt?

2. Shape the future

Eén van de meest interessante aspecten van het verzamelen van hedendaagse kunst is dat je de toekomst van de kunstwereld mede vorm kunt geven - in plaats van terug te kijken op wat er eerder is gebeurd. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat kunstenaars vaak aan de wieg van verandering staan en dat het daarom belangrijk is dat hun stem wordt gehoord. Als verzamelaar kun je kiezen wiens stemmen je belangrijk vindt, en die stemmen versterken door ze te ondersteunen. Op deze manier maken verzamelaars van hedendaagse kunst deel uit van het vormgeven van de toekomst ervan: ze kunnen niet alleen experiment en innovatie faciliteren, maar ook misstanden uit het verleden rechtzetten. Bijvoorbeeld door kunstenaars te verzamelen die van oudsher over het hoofd worden gezien, zoals vrouwelijke kunstenaars en/of kunstenaars met een niet-westerse achtergrond, waarvan de stemmen al eeuwenlang -onterecht- worden genegeerd. Ook als je voor het eerst kunst koopt of pas net begint met verzamelen kun je bijdragen aan het creëren van verandering!

3. Current affairs

Kunstenaars reflecteren vaak op de actualiteit in de huidige samenleving. Het is logisch om kunst te verzamelen van kunstenaars die reflecteren op onderwerpen die jouw leven hier en nu raken, bijvoorbeeld racisme, de pandemie, klimaatverandering, #metoo, etcetera; misschien wel meer dan het verzamelen van kunst gemaakt door eerdere generaties. Dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn: elke hedendaagse kunstenaar staat op de schouders van degenen die hem of haar zijn voorgegaan, en om de impact en betekenis van kunst te begrijpen kan kennis van de kunstgeschiedenis zeer nuttig zijn. Maar hoewel oudere generaties kunstenaars ook belangrijke onderwerpen hebben aangesneden, kan het zijn dat hun struggle niet bij jou resoneert - simpelweg omdat het niet de jouwe is.

4. Price Point

Kunstwerken van beroemde kunstenaars, levend of dood, zijn meestal een grotere financiële investering dan werken van opkomende kunstenaars, die nog aan het begin van hun carrière staan. Dit is zeer aantrekkelijk, vooral voor startende verzamelaars, die nog niet voldoende zelfvertrouwen hebben om grotere bedragen uit te geven of een kleiner budget hebben. Het verzamelen van kunst in een vroeg stadium van een kunstenaarscarrière biedt ook de mogelijkheid om de kunstenaar voor een langere periode te volgen, getuige te zijn van hun ontwikkeling en misschien zelfs meer werken te kopen in de loop van de tijd. Ook al brengt het kopen van werk van een opkomende kunstenaar enig risico met zich mee in termen van waardebehoud (de waarde is immers nog niet op dezelfde manier bewezen als die van een gevestigde kunstenaar): als je geld gaat uitgeven aan kunst, is het heel logisch om het uit te geven aan werken van een levende kunstenaar, die daadwerkelijk baat heeft bij jou aankoop.

Join the circle!

Wil je meer leren over het kopen van kunst en meteen de kunstwereld ondersteunen? Word lid van Young Collectors Circle, ondersteun de hedendaagse kunstscene en profiteer van alles wat het lidmaatschap te bieden heeft: van exclusieve online en offline kunstevenementen, inclusief collectiebezoeken bij de beste hedendaagse privé-collecties ter wereld, tot masterclasses over fotografie, videokunst en nog veel meer! Kijk hier voor meer informatie.

dscf4658
img_2577
ny-rubiah

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief