YoungCollectorsCircle

Podcast 5: Steven van Teeseling & Pierre Karsten

Dit vriendenduo verzamelt al 15 jaar samen kunst. De één met een achtergrond in de kunst, de ander juist zonder voorkennis: "Het gaat om zelfvertrouwen - het moet je geen kloot kunnen schelen wat een ander vindt." Hieronder vind je de aflevering én meer informatie over de kunstenaars die voorbij komen. Klik op de afbeeldingen voor de website van de kunstenaars. NB: de afbeeldingen zijn niet (allemaal) afkomstig uit de collectie van Steven van Teeseling en Pierre Karsten.

arjen-van-helmond

Arjan van Helmond

Arjan van Helmond (NL, 1971) richt zich op het toeëigenen van de weinig spectaculaire en zelfs banale aspecten van het dagelijks leven: een uitzicht op zee, een tuin, het huis waarin we wonen, het tapijt onder onze voeten, souvenirs en snuisterijen in de kast.

bas-princen

Bas Princen

Bas Princen (NL, 1975) is opgeleid als industrieel ontwerper aan de Design Academy Eindhoven en studeerde later architectuur aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Zijn werk richt zich, door het gebruik van fotografie, op het stedelijk landschap in transformatie.

folkert-de-jong

Folkert de Jong

Folkert de Jong (NL, 1972) maakt levensgrote beelden met vaak groteske figuren, geïnspireerd door kunsthistorische onderwerpen. Hij gebruikt daarvoor hightech chemische materialen zoals polyurethaanschuim, die normaal worden gebruikt in de bouw en industrie.

guido-van-der-werve

Guido van der Werve

Guido van der Werve (NL, 1977) groeide op met klassieke piano, maar stapte op latere leeftijd over naar beeldende kunst. Van der Werve begon aanvankelijk als performance kunstenaar, maar raakte al snel geïnteresseerd in film en cinematografie als medium.

henk-wildschut

Henk Wildschut

Henk Wildschut (NL, 1967) begon al in 2005 met zijn Shelter-serie over vluchtelingen in Europa. Zijn projecten gaan in grote lijnen over ontworteling en vervreemding; over mensen die door tegenslag gedwongen worden te improviseren om te overleven.

mvk

Marijn van Kreij

Marijn van Kreij (NL, 1978) creëert een web van referenties in zijn tekeningen. Hij werkt relatief snel en impulsief en probeert daarmee een intense, associatieve manier van kijken af te dwingen. Zijn werk gaat over deze associaties en 'kopieën'.

nuyten-noor

Noor Nuyten

Noor Nuyten (NL, 1986) biedt in haar conceptuele werken nieuwe manieren om een kritische maar humoristische relatie aan te gaan met rationeel gestructureerde systemen zoals tijd, taal en meeteenheden.

rob-voerman

Rob Voerman

Rob Voerman (NL, 1966) maakt architectonische constructies, sculpturen, tekeningen en geënsceneerde foto's, die verontrustend en verleidelijk tegelijk zijn. Ze schetsen een perfect geconstrueerde, utopische wereld met apocalyptische trekjes.

sarah-van-sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck (NL, 1976) onderzoekt in haar werk onder meer het begrip 'stilte', geïntrigeerd door het gezegde: 'spreken is zilver, zwijgen is goud'. Want waarom is stilte beter dan geluid, of goud 'goed'?

yang-yongliang

Yang Yongliang

Yang Yongliang (China, 1980) legt in zijn werk de verbinding tussen traditionele en hedendaagse kunstvormen, en combineert daarbij eeuwenoude oosterse esthetiek met moderne taal en digitale technieken.

Over Steven en Pierre

Steven van Teeseling (directeur van Sonsbeek) en Pierre Karsten (ondernemer) richten samen de Plancius kunstcollectie op. De werken in de collectie zijn gemaakt na het jaar 2000 binnen een grote verscheidenheid aan media. Voor het grootste deel is er een directe connectie met de hedendaagse kunstscene in Nederland. De naam Plancius is gekozen naar de 16e eeuwse cartograaf Petrus Plancius, wiens visionaire methoden om de wereld in kaart te brengen passend en exemplarisch leken voor een collectie gericht op de veelal onontgonnen wereld van de hedendaagse kunst. Plancius is ook de naam van het restaurant in Amsterdam waar eind 2005 het idee voor de collectie werd geboren.

Klik hier voor de website van de plancius collectie.
Klik hier voor meer informatie over Sonsbeek.

Met dank aan…

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Gallery Viewer, hét online kunstplatform van Nederland en België. Bezoek Gallery Viewer om eenvoudig te zoeken tussen meer dan 10.000 kunstwerken, die worden aangeboden door de beste Belgische & Nederlandse galeries en laat je inspireren!

schermafbeelding-2021-08-08-om-16.57.42

Art in your inbox?

Subscribe to the Young Collectors Circle Newsletter and learn more about a new topic every month!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief