YoungCollectorsCircle

Vijf dingen om op te letten als je kunst koopt

Het kopen van een kunstwerk kan aanvoelen als een lastige opgave: de enorme hoeveelheid kunstwerken die online en offline beschikbaar zijn is overweldigend. Hoe kom je erachter waar je hart sneller van gaat kloppen? En hoe weet je dat je over tien jaar nog steeds van jouw aankoop zult genieten? Voor wie dit bekend voorkomt, zetten wij dé 5 dingen waar je op kunt letten als je kunst koopt op een rijtje.

pica

1. Esthetische waarde

In de eerste plaats moet een kunstwerk je natuurlijk aanspreken. Je kunt je om verschillende redenen aangetrokken voelen tot een werk: zo kan je een werk prachtig vinden, maar een werk kan je ook intrigeren, irriteren, vragen oproepen of een andere emotie losmaken.

2. Persoonlijke relatie

Er zijn verschillende manieren waarop een kunstwerk voor jou persoonlijk kan gaan leven. Dat kan simpelweg het onderwerp zijn, bijvoorbeeld een afbeelding van jouw favoriete reisbestemming, de kleur of het materiaal. Een werk kan daarnaast ook bepaalde herinneringen en associates oproepen of een periode in je leven markeren, bijvoorbeeld een grote levensverandering zoals een nieuwe carriere of de geboorte van je kind.

3. Het verhaal erachter

Over het algemeen geldt: een idee gaat langer mee dan alleen een beeld. Dat betekent dat als je alleen om esthetische redenen voor een werk kiest, je daar sneller op zult zijn uitgekeken dan wanneer het verhaal achter het werk je ook aanspreekt. Dat kan een bepaald onderwerp of thema zijn wat de kunstenaar agendeert, maar ook de werkwijze van de kunstenaar of het onderzoek wat aan het creëren van het werk vooraf ging.

4. Het volledige oeuvre

Daarop aansluitend is het interessant hoe het werk zich verhoudt tot het andere werk van deze kunstenaar. Je koopt als het ware een stukje van het verhaal wat een kunstenaar door de jaren heen vertelt.

5. De historische context

Elk kunstwerk maakt onderdeel uit van een groter geheel, dat van de (kunst)geschiedenis. Hedendaagse kunstenaars staan als het ware op de schouders van de kunstenaars die hen voorgingen en reflecteren hier dan ook vaak op in hun werk. Het is makkelijker om deze laag te verkennen naarmate je meer over kunst en kunstgeschiedenis weet: je ziet dan als het ware the bigger picture en kunt verbanden leggen. Naast dat je deze referenties beter ziet en zult begrijpen, train je jezelf zo ook om originaliteit te ontdekken.

Meer kunst ontdekken?

Wil je meer weten over kunst kijken en kopen? Young Collectors Circle geeft je alle tools die je nodig hebt om jouw verzameling te starten: van een Crash Course Collecting over kunstgeschiedenis, de kunstmarkt, materialen en technieken en het presenteren van kunst thuis tot bezoeken aan galeries, studio's, beurzen en privé-collecties. Kijk hier voor meer informatie!

hamid

Hamid Sallali: 'Dit werk heet Desert Street van Onorato & Krebs. Ik kocht deze foto tijdens een dynamische periode in mijn leven, toen ik op een kruispunt stond en nog niet zeker wist welke kant ik op moest. Uiteindelijk koos ik de weg van mijn dromen en volgde ik mijn ambitie. Alles is mogelijk, zolang je maar gelooft dat er een weg is.'

katja

Katja Weitering: 'Deze foto, genaamd Sunrise-Switzerland, is van Pipilotti Rist. Het beeld heeft voor mij een sterke persoonlijke betekenis. Ik zie het verzamelen van kunst als een manier om 'momenten' uit je leven te verzamelen. Ik denk dat bepaalde stukken je hele leven bij je blijven, als een album waar je doorheen kunt bladeren.'

zayenne

Zayènne van Heesen-Laclé: 'Dit werk heet Kim en is van Pietro Perrone. De eenvoud waarmee is geschilderd met de vele schakeringen van wit, zwart en grijs die voor diepte zorgen, vind ik erg bijzonder. Het schilderij doet mij erg aan mijn zusje denken die al jaren niet meer in Nederland woont. Zo heb ik haar toch een beetje in huis.'

  • Deze drie beelden komen uit de serie Art of Collecting, gemaakt door Laura Hein voor Young Collectors Circle.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief