YoungCollectorsCircle

Collecting on a budget

Het is een veelvoorkomend misverstand dat kunstkopen alleen is voorbehouden aan de rijken der aarden. En dat terwijl kunstkopen met een kleiner budget juist heel goed mogelijk is! Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Kunstkoop

Met de KunstKoop kan je hedendaagse kunst en vormgeving op afbetaling kopen bij 120 galeries verspreid over Nederland. Je betaalt in maandelijkse termijnen, terwijl je het werk al thuis hebt. Het Mondriaan Fonds betaalt de rente en de kunstenaar én galerie worden meteen betaald. Makkelijker kan het bijna niet! www.kunstkoop.nl

Korting

Korting is een gunst, zeker geen recht - maar vragen staat vrij. Een ervaren verzamelaar vertelde ooit: je kunt natuurlijk om een korting vragen, maar wees ook bereid om de volle mep te betalen als een korting niet mogelijk is. Oftewel: als je een werk écht graag wilt hebben, moet je erop vertrouwen dat de galeriehouder de prijs eerlijk heeft bepaald en de aankoop niet aan je voorbij laten vanwege een misgelopen korting.

Ander werk

Soms lijkt een kunstwerk van een bekende kunstenaar onbetaalbaar. Toch betekent dat niet automatisch dat het aankopen van zijn of haar werk buiten je bereik hoeft te liggen. Onthoud: werk op papier is betaalbaarder dan een olieverfschilderij, een kleiner formaat scheelt ook in de kosten en een werk in oplage is weer goedkoper dan een uniek werk. Vraag de galeriehouder dus altijd of er ander werk beschikbaar is!

Kunstbudget

Zeker in potentieel onzekere tijden (denk: een pandemie) is het handig geld voor kunst opzij te zetten. Vakantiegeld, een dertiende maand, een vast bedrag per maand: zo weet je zeker dat je kunstaankopen niet hoeven te concurreren met boodschappen of nieuwe kleding.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief