Young Collectors Circle

Academy

Young Collectors Academy is een reeks verdiepende programma's waarbij wetenschappers, journalisten, kunstenaars en curatoren een exclusief inkijkje in hun vakgebied delen. Young Collectors Academy is een laagdrempelige manier om meer te leren over kunst: geen cursus kunstgeschiedenis, maar leren kijken naar kunst door de ogen van experts. Geen saai college, maar een unieke blik op kunst voor liefhebbers van alle leeftijden en achtergronden. Geen collegezaal, maar inspirerende locaties op diverse plekken in Nederland. Kijk hieronder voor meer informatie over de verschillende programma's.

Leren Kijken

De eerste, driedelige reeks is genaamd ‘Leren Kijken’. Aan de hand van de ervaringen van drie gerenommeerde kunstjournalisten leert de deelnemer op een nieuwe, andere manier naar kunst kijken. Het aanschouwen, beschouwen, analyseren en interpreteren van kunstwerken staat hierin centraal.

De drie sprekers zijn:

• Schrijver, criticus en curator Hans den Hartog Jager staat bekend om zijn toegankelijke, enthousiasmerende manier van praten over kunst, waarbij hij een kritische noot niet schuwt. Den Hartog Jager vertelt zonder poespas over hedendaagse kunst en laat zien hoe je je blik op kunst kunt sturen. Datum: 28 november

• Journalist Merel Bem kijkt door een kunstbril naar de alledaagse werkelijkheid en toont hoe je kunst kunt inzetten in het dagelijks leven. Met concrete, grappige en soms ook ontroerende voorbeelden neemt zij je mee in haar belevingswereld waar kunst altijd onverwachts weer opduikt. Datum: 3 december

• Cultuurjournalist Wieteke van Zeil laat zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen en weten al eeuwen hoe het oog werkt. Wieteke van Zeil bespreekt details uit de mooiste schilderijen en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema's in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Zij geeft praktische tips, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over waarneming, om meer op te merken in het museum én daarbuiten. Datum: 12 december

De eerste programmareeks ‘Leren Kijken’ van Young Collectors Academy vindt plaats bij de StadsSalon aan de Amsterdamse Herengracht.

StadsSalon

De stijlkamers van de StadsSalon in het 17e eeuwse stadspaleis zijn het decor voor onalledaagse ontmoetingen. Cultureel maatschappelijke vraagstukken vormen de agenda en gasten worden gevraagd vanwege hun expertise of inhoudelijke bijdrage. StadsSalon is daarmee behalve het woonhuis van Baptist Brayé en Tracy Metz ook een cultuurhuis.

Praktische informatie

Tickets voor de masterclasses Leren Kijken kosten €32,50 voor leden en €37,50 voor niet-leden (excl. servicekosten) en zijn verkrijgbaar via onderstaande links:

Deel 1 - 28 november 2019, Hans den Hartog Jager
Deel 2 - 3 december 2019, Merel Bem
Deel 3 - 12 december 2019, Wieteke van Zeil

Let op! Het is ook mogelijk om voor de volledige, driedelige reeks tickets te kopen. De kosten zijn dan €90 voor leden en €105 voor niet leden (excl. servicekosten)

Locatie: StadsSalon, Herengracht 528A, Amsterdam
Tijden: 19:30-22:00u.

University Series

In januari 2020 wordt de volgende programmareeks ‘University Series’ geïntroduceerd. Gerenommeerde academici geven inzicht in kunst, waarbij voor elke bijeenkomst een andere invalshoek wordt gekozen, zoals kunst & geschiedenis, kunst & filosofie, kunst & economie, en kunst & neurowetenschappen. Deze colleges worden ook in het Engels aangeboden.

Artist Workshops

In het voorjaar van 2020 wordt de derde programmareeks ‘Artist Workshops’ gelanceerd, waarbij deelnemers onder leiding van bekende kunstenaars zelf de basisbeginselen van onder meer fotografie en keramiek leren.

Over de Academy

De drie programmareeksen worden na de pilot op diverse plekken door heel Nederland uitgerold. Nieuwe programmareeksen worden doorlopend ontwikkeld.

Young Collectors Academy wordt mede mogelijk gemaakt door Ars Mundi. Experts van Ars Mundi adviseren en helpen verzamelaars met de bescherming van hun kunstcollectie. Ars Mundi werkt exclusief samen met internationaal gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van kunst, verzamelingen en kostbare bezittingen. Het Ars Mundi team bestaat uit kunstspecialisten en zeer ervaren verzekeringsadviseurs. Ars Mundi staat garant voor passend advies en een aanbod op maat - ook voor beginnende verzamelaars!