YoungCollectorsCircle

Members View Marélise Pollard

Marélise Pollard werkt als Community Manager bij Young Collectors Circle, ArtTable Nederland en de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (KVVAK). Ze is kunsthistoricus met een specialisatie in de kunstmarkt en de technische kanten van kunst: materiaal, techniek en behoud. Inmiddels is ze begonnen aan haar eigen collectie en neemt ze ons mee naar een geliefd hoekje in haar huis.

schermafbeelding-2022-02-02-om-11.08.46

“Dit is een van mijn favoriete plekken in de woonkamer. Boven de grote calathea heb ik het werk ‘Heda 1b, 2021’ gehangen van Lonneke de Groot. Haar werk verwijst naar de schilderijen van de 17e-eeuwse kunstenaar Willem Claesz. Heda. In plaats van de rijkelijk bedekte tafel uit het werk van Heda, laat Lonneke alleen de lege tafel tafel zien zonder al die luxueuze producten. In de serie ‘Heda’ creëert Lonneke een ruimte tussen aanwezigheid en afwezigheid en tussen wat zichtbaar en onzichtbaar is. Ze onderzoekt het begrip ‘vanitas’ en op welke manier we dingen waarnemen.

'Eerst vond ik het een beetje raar om een zelfgemaakte kopie te laten zien, maar naast het werk van Lonneke de Groot vind ik dat dit hoekje mijn enorme liefde voor Heda goed laat zien op zowel een historische als hedendaagse manier.'

Ik ben een enorme fan van Heda en was meteen verliefd toen ik het samen met mijn collega Nadia zag op de fotografiebeurs Unseen bij Galerie Ron Mandos. Het was een speciale editie van de winnaars van de RM Photo Talent Award / Best of Graduates, een initiatief voor jonge fotografen en jonge verzamelaars. Ik vond het leuk dit werk te combineren met een historische reconstructie die ik voor de selectieprocedure van de master Technisch Kunstgeschiedenis heb gemaakt in 2017. Ik wilde onderzoeken hoe Heda te werk ging en hoe hij het voor elkaar kreeg zo fijn te schilderen. Het heeft me maar liefst een jaar gekost om in de buurt van zijn stijl te komen. Eerst vond ik het een beetje raar om een zelfgemaakte kopie te laten zien maar naast het werk van Lonneke vind ik dat dit hoekje mijn enorme liefde voor Heda goed laat zien op zowel een historische als hedendaagse manier."

marelise-5
marelise-3
marelise1

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief