YoungCollectorsCircle

Meet the team

Benieuwd naar wie de gezichten achter Young Collectors Circle zijn? Wie bedenkt de programma’s, maakt de masterclasses en zorgt dat alle grote lijnen uitgezet worden? Graag stellen we je voor aan de leden van ons team!

4.ellenbertrams

Ellen Bertrams

Als Programmamanager voor de Young Collectors Circle stel ik inhoudelijke programma’s samen rondom (het verzamelen van) hedendaagse kunst en wil ik nog meer mensen laten ervaren hoe mooi en verrijkend kunst en creativiteit in je dagelijkse omgeving zijn.

Na mijn studie Media & Cultuur heb ik Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd met een specialisatie kunstbeleid en -management. Mijn bijbaan in het Cobra Museum voor moderne kunst bracht me in aanraking met de museumpraktijk en hedendaagse kunst. Daar werd mijn liefde voor moderne en hedendaagse kunst dan ook echt aangewakkerd. Na mijn studie ging ik aan de slag als curator voor de ING Collectie. Daar heb ik wereldwijd kunst mogen aankopen, opdrachten aan kunstenaars gegeven, kantoren ingericht en tentoonstellingen samengesteld. En met veel plezier adviseerde ik klanten bij aan- en verkopen en het opbouwen van een collectie. Nog altijd word ik dagelijks geïnspireerd door de ideeënwereld en denkkracht van kunstenaars. Kunst laat mij met een open vizier naar de wereld en anderen kijken en helpt me om nieuwsgierig te blijven en andere vragen te stellen.

Kunst

Als ik naar mijn eigen collectie kijk, dan zie ik veel werken met natuur als onderwerp terug. Bijvoorbeeld in de foto’s van Elspeth Diederix. Maar ik heb ook abstracter werk zoals mijn schilderijen van Ricardo van Eyk of Pedram Sazesh. Ricardo’s werk vind ik de perfecte balans tussen een soort supergecontroleerde ruigheid. Privé verzamel ik vooral kunstwerken die gaan over onderwerpen die ik belangrijk vind of die mij in een bepaalde gemoedstoestand brengen (rust of juist energie). Naar het werk van Anish Kapoor of Alicja Kwade kan ik blijven kijken. Die werken stralen voor mij zo’n kracht uit en ontstijgen echt het alledaagse.

Tips voor 2022

Ik ben erg benieuwd naar Radius in Delft, een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie gevestigd in een oude watertoren. De combinatie van hedendaagse kunst binnen een niet-museale omgeving spreekt mij altijd ontzettend aan. Ook kijk ik uit naar de tentoonstelling van de IJslandse multidisciplinaire kunstenaar Ragnar Kjartansson bij De Pont. In Marres vindt dit najaar de tentoonstelling Kolkata: Run in the Alley plaats; een tentoonstelling die een spectaculair artistiek tijdsbeeld van de miljoenenstad Kolkata (voorheen Calcutta) in India laat zien.

Weetje

Ik ben zelf een heel beroerde tekenaar. Als mijn kinderen mij vragen om iets te tekenen dan lachen ze me meestal uit, haha. Het staat nog op mijn lijstje om eens een goede tekencursus te volgen. Dit zou ik wel graag beter kunnen.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief