YoungCollectorsCircle

Podcast 10: Arthur Kibbelaar

Arthur Kibbelaar noemt zijn collectie zelf een persoonlijk geografisch testament. De collectie bestaat voornamelijk uit werk van Afrikaanse kunstenaars. Dit komt doordat hij voor zijn werk als diplomaat in diverse Afrikaanse landen heeft gewoond. "Ik denk wel dat ik aangetrokken word door werk dat indirect of direct een bepaalde strijd symboliseert." NB: niet alle afbeeldingen zijn afkomstig uit de collectie van Arthur.

1.fikile-arthur-kibbelaar-800101600

Fikile Magadlela

Fikile Magadlela (1952, Johannesburg – 2003) was een Zuid-Afrikaanse autodidact beeldend kunstenaar. Hij werkte veel samen met andere kunstenaars in de regio en ontwikkelde zo zijn stijl. Magadlela staat bekend om zijn surrealistische landschappen met menselijke vormen, gelaagd portretwerk, en abstraherende kunst.

2.mary-arthur-kibbelaar-800102600

Mary Sibande

Mary Sibande (1982, Barberton) is een Zuid-Afrikaanse multidisciplinair beeldend kunstenaar die de intersectionaliteit van thema’s als ras, gender, en arbeid onderzoekt in de context van Zuid-Afrika en haar geschiedenis in de Apartheid. Ze spreekt stereotypes en de geschiedenis tegen door het gebruik van de menselijke vorm in haar fotografie, sculpturen, en installaties.

3.abdou-arthur-kibbelaar-800103600

Abdou Ouologuem

Abdou Ouologuem is een kunstenaar van Malinese afkomst die zich even goed thuis voelt in de schilder- en beeldhouwkunst als in decoratie en kostuumontwerp. In zijn fotografie staat vaak de Zwarte mens centraal. Zijn schilderingen zijn vaak een exploratie naar verscheidene verhalen zoals dat van Mansa Musa die hij tevens ook heeft vastgelegd in een Netflix documentaire.

4.kani-arthur-kibbelaar-800104600

Kani Sissoko

Kani Sissoko (Bamako, 1990) is een Malinese fotografe die regelmatig exposeert op verschillende internationale biennales. Ze beschrijft haar medium als haar vorm van expressie. In haar werk legt zij (Zwarte) vrouwen, hun leefomstandigheden, en vrouwelijkheid vast.

5.kehinde-arthur-kibbelaar-800105600

Kehinde Wiley

Kehinde Wiley (Los Angeles, 1977) is een Nigeriaanse en Afro-Amerikaanse portretschilder die bekend is om ondermeer zijn naturalische schilderingen van Zwarte mensen met luxuriante achtergronden. Vaak refereert hij naar de canon of her-interpreteert hij dat werk met Zwarte personen op de voorgrond.

6.arthur-kibbelaar-800107600

Luigi Pinedo

Luigi Pinedo (Willemstad, 1926-2007) was een Curaçaos kunstschilder die met zijn romantische natuur- en stadsgezichten die hij in zijn vrije tijd maakte beroemd is geworden. Na zijn 40ste begon hij met het exposeren van zijn werken. Pas tegen zijn pensioen aan kon hij zich volledig richten op het schilderen met als resultaat experimenten met het kubisme en abstracte kunst.

7.arthur-kibbelaar-800108600-3

Siaka Togola

Siaka Togola (Kati, 1977) is een Malinese kunstschilder die zijn stijl heeft ontwikkeld tijdens de kunstacademie maar ook tijdens zijn reizen naar Frankrijk, België, en de Verenigde Staten. Zijn stijl ligt ergens tussen figuratie en aniconisme waarmee hij thema’s zoals de fluïde relatie tussen mens en natuur vertaalt.

8.ellen-spijkstra-frozen-turmoil-20x18x30-cm-marbled-earthenware-fossil-coral-and-steel-2004

Ellen Spijkstra

Ellen Spijkstra (Hattem, 1957) is een Nederlandse keramiste en fotograaf. Na verschillende opleidingen bij verschillende internationale kunstacademies vestigde zij zich op Curaçao waar ze begon met het geven van cursussen. Haar werk (vaak in series) integreert veel thema’s als het klimaat, het leven, verval, en het water.

arthur-kibbelaar

Over Arthur

Arthur Kibbelaar is werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse zaken, en woonde voor zijn werk in onder meer de Verenigde Staten, Mali en Zuid Afrika, waar hij zijn privé-collectie startte. Arthur wil graag kunsthistorica Joyce Pennekamp en Igor Diarra, directeur van Galerie Médina in Bamako (Mali) bedanken voor de rol die zij speelden en spelen bij de totstandkoming van zijn collectie.

Art in your inbox?

Subscribe to the Young Collectors Circle Newsletter and learn more about a new topic every month!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief