YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Martijn en Jeannette Sanders

De verzameling van Martijn en Jeannette Sanders behoort tot een van de belangrijkste privécollecties van Nederland. Jeannette was lang werkzaam in de sociale psychiatrie en Martijn is bijna 25 jaar directeur van het Concertgebouw geweest. Ze zijn getrouwd in 1972 en begonnen gelijk met verzamelen. Hun eerste aankoop was een zwart-wit computerwerk van Peter Struycken. Inmiddels bevat de collectie kunstwerken van iconen zoals Keith Haring, Cindy Sherman en David Claerbout. Regelmatig geven zij hun werken in bruikleen aan gerenommeerde musea en in 2014 was een groot deel van de collectie te zien in de tentoonstelling ‘BAD THOUGHTS’ in het Stedelijk Museum.

martijn-en-jeannette-3

Twee werken van de Belgische kunstenaar Jan de Cock uit 2005

“Verzamelaar zijn is een way of life geworden. Je gaat naar beurzen, openingen, galeries en bezoekt veel grote steden. Verzamelen is een vorm van escapisme. Kunst is voor ons echt heel belangrijk: we besteden er veel aandacht aan, omringen onszelf ermee en hebben er veel plezier van. Wij zijn ambassadeurs van Young Collectors Circle geworden omdat wij als jonge verzamelaars altijd ontzettend veel profijt hebben gehad van oudere verzamelaars en de kennis, contacten en ideeën die zij met ons hebben gedeeld. Wij willen graag helpen om de nieuwe generatie te interesseren in het verzamelen van kunst. Het is daarnaast leuk om jonge enthousiaste mensen te ontmoeten die nog een soort bezetenheid bezitten die wij ook hebben gehad.”

Verzamelaar zijn is een way of life geworden

Verzameling

“Het kopen van kunst is natuurlijk pure hebzucht. Als je iets vindt wat je enorm aanspreekt dan geeft dat enorme voldoening. Het is moeilijk te zeggen wat het is in een kunstwerk dat je aantrekt. We laten ons graag overvallen. We hebben ons altijd laten verrassen, daardoor stuit je op de mooiste dingen. Het is belangrijk dat een nieuw werk ook een nieuw verhaal vertelt.

Je realiseert je dat je een verzamelaar bent op het moment dat je collectie groter wordt dan je huis. Dan gaat de collectie eigen eisen stellen die niet meer worden beperkt door de fysieke ruimte. De collectie staat dan op zichzelf. Meestal zien we meteen een plek voor het kunstwerk in onze collectie, de plek die het werk in huis krijgt is van latere zorg. We hangen rustig op en proppen niet alle muren vol. Kunstwerken omwisselen doen we niet vaak. Wanneer het eenmaal hangt en bevalt dan zijn we heel conservatief en blijft het hangen. Als er een werk wordt uitgeleend moet er pijlsnel iets anders komen. Je kan toch niet met een lege muur blijven zitten.

Het is een aangename sprong in het diepe

Doordat je met het kunstwerk leeft, ken je ieder werk heel goed. Sommige werken kan je leegkijken en andere blijven altijd fascinerend. Sommige werken verliezen hun glans over de jaren en andere verkrijgen die juist weer. Dat weet je echter niet van tevoren. Het is een aangename sprong in het diepe.”

Tips & Tricks

“Luister naar de kunstenaar en volg de ontwikkelingen die hij of zij doormaakt. Het is vandaag de dag moeilijk om keuzes te maken tussen wat je wel en niet goed vindt. Er is zo veel kunst en iedereen is er gelijk bij. Tegen de mensen die willen verzamelen zeggen wij: doe het gewoon, volg je hart!”

martijn-en-jeannette

Jeannette en Martijn Sanders in hun Anton Henning salon

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief