YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Eric van 't Hoff

Eric van ’t Hoff werkt bij Dell Technologies in big data en kunstmatige intelligentie. In zijn prachtige aan het water gelegen huis in Nigtevecht heeft hij zijn eigen kleine hedendaagse kunstmuseum gecreëerd. Samen met zijn vrouw Sophie gaat hij bijna elk weekend naar een museum, galerie, beurs, veilinghuis of ander kunst-gerelateerd evenement.

eric

Kunstwerken vlnr: Koen Delaere, Katinka Lampe, Marijke van Warmerdam, Peter Vos en op het meubelstuk René Daniels

“Ik ben opgegroeid rondom de Middellandse zee. Hoewel mijn ouders geïnteresseerd waren in mooie dingen, hadden ze niet veel met hedendaagse kunst. We gingen voornamelijk naar Griekse en Romeinse vindplaatsen. Wellicht ben ik daardoor gefascineerd door de menselijke maat, de gulden snede. Het heeft me geleerd wat schoonheid is: voor mij is schoonheid 'natuur gemaakt door de mens'.

Mijn nieuwsgierigheid naar moderne kunst werd aangewakkerd toen ik thuis opeens een boek over de Stijl op de tafel zag liggen. Mijn ouders vertelde me dat het op tafel lag omdat mijn oudoom en stijlarchitect Robert van ’t Hoff erin stond. Ik begon met lezen en probeerde het te begrijpen maar dat lukte niet echt. Daardoor kreeg ik toen een soort minderwaardigheidscomplex op het gebied van kunst. Maar nieuwsgierig dat ik ben, wilde ik er wel meer over weten. Ik begon steeds meer boeken en tijdschriften over kunst te kopen, durfde steeds vaker vragen te stellen aan galeriehouders, kunstenaars en rondleiders en kon ik uiteindelijk steeds beter te kijken.”

Elk kunstwerk vertelt een verhaal en heeft iets moois en vernieuwends

Verzameling

“Ik zie mijzelf niet echt als een kunstverzamelaar. Toch ben ik dat wel omdat ik een verzameling bezit. Ik wil dit graag benadrukken omdat ik geen series bij elkaar probeer te vinden zoals bijvoorbeeld een postzegelverzamelaar. Mijn vrouw en ik hebben in de loop der jaren vooral Nederlandse kunst gekocht. Hierdoor kunnen wij nu een stukje Nederlandse kunstgeschiedenis laten zien van na de oorlog tot en met vandaag de dag. Daarbij is een van onze belangrijkste criteria dat elk werk een bepaalde vernieuwing laat zien die in die periode plaats heeft gevonden.

Het is moeilijk te bepalen welk werk mijn lievelingswerk binnen de collectie is. Elk kunstwerk vertelt een verhaal en heeft iets moois en iets vernieuwends. Ons werk van Ger van Elk bijvoorbeeld trekt me heel erg aan. Het symboliseert het gevecht van de kunstenaar met de materie verf. Ook de werken van Jan Schoonhoven en Marien Schouten betekenen veel voor mij. Omdat ik nogal netjes ben ingesteld en van harmonie houd, heb ik alle werken zo opgehangen dat de bovenste lijn altijd hetzelfde is. Dit geeft het geheel een museaal effect waardoor mijn vrouw en ik altijd met een blij gevoel weer thuiskomen."

In elk goed kunstwerk zit iets wat je niet ziet maar wel voelt

Tips & Tricks

“Laat je verleiden door een werk dat jou aanspreekt en past bij jezelf en je interieur. Zie je eerste aankoop als onderdeel van je interieur en gebruik het daarna als referentie. Neem het in je gedachten als je door een museum loopt en vergelijk het met de werken daar. Denk na over wat de werken in musea unieker maakt dan het werk dat je thuis hebt. Bijna niemand heeft natuurlijk meteen een budget om museale werken te kopen maar het leert je om goed te kijken naar wat kwaliteit is.

Stel heel veel (domme) vragen. Een minderwaardigheidscomplex zoals ik destijds had is nergens voor nodig. Galeriehouders hebben vaak kunstgeschiedenis gestudeerd en veel mensen haken af op hun intellectuele verhaal. Wees niet bang om te zeggen: ‘ik snap er geen zak van, kan je het ook in het Nederlands vertellen?’ Ze helpen je graag.

Vergeet nooit dat een kunstenaar werk blijft produceren. Is het werk dat je graag wilde hebben net verkocht bij de galerie? Heb geduld tot dat er weer een werk komt dat je heel erg aanspreekt en wees niet bang dat je een keer mist. Zet je vaste kijkpatronen opzij. Kijk niet naar kunst zoals je naar een auto of een bos bloemen kijkt. Probeer te begrijpen wat de boodschap van het werk is en wat de kunstenaar jou probeert te laten zien of te vertellen. Elk goed kunstwerk is 50% beeld en 50% verhaal. In elk goed kunstwerk zit iets wat je niet ziet maar wel voelt.”

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief