YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Babette Claassen

Babette Claassen heeft sinds 2019 een kunst consultancybureau waarbij ze particuliere verzamelaars en bedrijven adviseert en begeleidt bij aankopen en verkopen van kunst. Ze is gespecialiseerd in 19e- en 20e-eeuwse kunst en dat weerspiegelt zich dan ook in haar verzameling. Babette woont met haar partner Thomas in Oegstgeest en heeft haar werkplek sinds begin dit jaar in het Mariënhaven complex te Warmond, een voormalig seminariegebouw. Haar collectie bevindt zich zowel thuis, als in haar private art-viewing ruimte.

babette2

Kunstwerken v.l.n.r.: Leo de Winter (1917-1983), Hobbe Smith (1862-1942), Frits Goossen (1943) en Willem Noordijk (1887-1970)

Kunst behelst alles. Als ik er niet via mijn werk mee bezig ben dan geniet ik er thuis aan de muur wel van. Ook in mijn vrije tijd ben ik veel met kunst bezig en ga ik graag naar musea. Ik ben ambassadeur van Young Collectors Circle geworden omdat ik wil uitdragen dat ook mensen van mijn leeftijd (midden twintig) kunst kunnen kopen. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen hierin gestimuleerd worden. Zeker nu is het belangrijk om de culturele wereld te steunen.

Ik wil uitdragen dat jonge mensen ook kunst kunnen kopen: zeker nu het belangrijk is om de culturele wereld te steunen

De verzameling

Ik ben begonnen met het kopen van kunst toen ik nog studeerde. Tijdens een veiling durfde ik de eerste stap te zetten. Er gaat een rush door je heen als je een werk koopt. Wanneer je naar de veiling gaat met een bepaald budget vind ik dat nog wel eens moeilijk. De spanning die je dan voelt: pakt het werk je genoeg of niet? Als het je eenmaal gepakt heeft dan bied je nog een keer, en nog een keer. En als je dan wint hangt het zo aan de muur en is het echt van jou.

Er is geen specifieke rode draad in mijn collectie maar omdat ik kunsthistoricus ben en me richt op kunst uit de 19e en 20e eeuw, neig ik in mijn aankopen ook veel naar die periode. Ik moet het mooi vinden en het moet me aanspreken. Dat er een verhaal achter zit vind ik ook belangrijk. Ik presenteer mijn werken graag eclectisch. Het is zo leuk om klassieke kunst te combineren met een modern interieur. Mijn vriend en ik hebben oude kunst, antieke klokken maar kopen ook graag mooie fotografie. Ik geloof dat het zeker bij elkaar past.

Er gaat een rush door je heen als je een werk koopt

Al mijn werken zijn natuurlijk favoriet maar op dit moment heb ik een klein paneeltje van Willem Noordijk wat me heel erg aanspreekt. Met een prent van Théodore Géricault voel ik echt een band. Het was namelijk een van mijn eerste aankopen. Mijn doel is om een kwalitatieve en grote verzameling op te bouwen. Als ik op een gegeven moment wat mooie objecten van naam heb, vind ik het ook belangrijk om ze te delen via bruikleen of schenking aan musea. Daarom vind ik mijn werk ook zo leuk, je kan iemand blij maken met een fraai kunstwerk.

Tips & Tricks

Laat je niet afschrikken. Goede kunst hoeft echt niet per se heel duur te zijn. Dat is een misvatting die veel mensen over kunst hebben. Daardoor wordt de drempel hoog om ergens binnen te stappen. Durf eens om naar een beurs of kijkdag van een veilinghuis te gaan. Je hoeft niet meteen iets te kopen maar je kan er wel veel van leren. Zo kom je ook meer te weten over wat bij je past en daarmee kan je je smaak vormen. Als je er zelf maar blij van wordt! Ik denk dat dat het belangrijkste is.”

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief