YoungCollectorsCircle

Members View Luuk Heezen

Programmamaker en podcastmaker Luuk Heezen interviewt wekelijks een hedendaagse kunstenaar voor het radioprogramma Kunst is Lang. Daarnaast is hij presentator en maakt hij onder meer een maandelijkse vlog voor de Museumkaart. Zelf verzamelt hij ook kunst en voor deze rubriek neemt hij ons mee in het werk dat het meest tot zijn verbeelding spreekt, in een periode waarin hij meer tijd thuis doorbrengt dan ooit.

20201025_132710

Bedeesde kracht

"Omdat ik in de podcast elke week een uur lang kunstenaars interview over de thema's in hun werk, kijk ik thuis graag naar werken die me vooral visueel meteen grijpen. Zoals dit werk van Maaike Kramer: het is een raadselachtige combinatie van grafiet en spuitbus op papier, geplakt op aluminium. Het is klein, ongeveer 20x20 cm, maar herbergt een heel landschap aan minuscule stipjes, strepen en lijnen.

Het heeft iets weg van een schatkaart, maar dan een weifelende.

Het heeft iets weg van een schatkaart, maar dan een weifelende: eentje die voorzichtig probeert een weg te formuleren, zich weer terugtrekt, gehavend en dubbelgevouwen is, een lichte en een donkere helft heeft en allerlei grijstinten ertussenin. En tegelijkertijd straalt het werk een bedeesde kracht uit, het is er, en heeft iets te bieden voor wie oog heeft voor wat niet schreeuwt.

Ode aan de twijfel

Het werk hangt tussen andere kunstwerkjes en objecten waar m'n vriendin en ik graag naar kijken, zoals één van de neon-letters van het opgedoekte Circus Renz en een ‘school' etalage-sushi die we uit Japan hebben meegenomen. Het doel is een ruimte te creëren die licht, vrolijk en mooi is, omdat ik er van overtuigd ben dat dat effect heeft op je eigen levenshouding. Dit werk van Maaike is voor mij een ode aan de twijfel, de poging, die in zichzelf al waarde en kracht heeft, los van of de poging ook daadwerkelijk iets tot gevolg heeft.”

20201025_132507
20201025_132727

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief