YoungCollectorsCircle

Vijf tips om kunst te kopen op een beurs

Een kunstbeurs bezoeken voelt soms als onbegonnen werk: er is zoveel te zien en te ontdekken, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel delen we vijf tips om het meeste uit je bezoek te halen en misschien zelfs wel een kunstwerk te kopen!

_mg_3034

Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bekijk van te voren de website van de beurs om te zien welke galeries en kunstenaars er deelnemen aan deze editie. Een aantal deel-nemers komen je vast bekend voor. Misschien ben je al wel eens in een van de galeries geweest, heb je een aantal kunstenaars eerder al in een museumtentoonstelling gezien of ken je de namen van andere beurzen waar zij ook te zien waren. Daarom is het handig om van te voren alvast een selectie te maken van werken die voor jou een must-see zijn, en om alvast nieuwe kunstenaars te ontdekken die je niet wilt missen tijdens je bezoek.

De beursvloer op

Gewapend met een lijstje kunstenaars en galeries die je online hebt gevonden stap je de beurs binnen. Laat je niet verleiden om keurig de beurs stand voor stand af te lopen, maar focus eerst op de galeries die je niet wilt missen. Kruis op de plattegrond aan waar jouw favorieten staan en stippel aan de hand hiervan je eigen route uit. Houd wel een open blik en wees niet te streng voor jezelf: als je in je ooghoek een geweldig werk ziet dat direct je aandacht trekt wijk dan vooral van je plan af. Niet is zo leuk als verrast worden door nieuw talent!

Stel vragen

Ben je helemaal weg van een kunstwerk dat je hebt gespot bij een van de galeries? Ga dan vooral in gesprek met de aanwezige galeriehouder, deze vertelt je graag meer over de kunstenaar. Stel vragen over de techniek, het materiaal, de thematiek én het CV van de kunstenaar. Elke nieuwe laag van informatie zorg voor een bredere en verdiepende kijk op het werk. Schroom bij dit gesprek niet om de galeriehouder naar de prijslijst te vragen. Niet alleen om er achter te komen of jouw favoriet binnen je budget past, maar ook om zo voor jezelf een referentiekader op te bouwen.

Maak aantekeningen

Na afloop van je beursbezoek is het vaak lastig op te sommen wat je allemaal gezien hebt. Zoveel indrukken, namen en beelden kunnen zorgen voor wervelwind aan (visuele) informatie in je hoofd. Maak daarom foto’s van kunstwerken die interessant vindt, zo vergeet je ze achteraf niet én kun je op een later moment meer informatie opzoeken over de kunstenaar. Vergeet niet om ook de namen van de kunstenaars, galeries en eventueel prijzen te noteren. Niets is zo frustrerend als ’s avonds voldaan door je foto’s te scrollen en erachter te komen dat je geen idee meer hebt welke kunstenaars bij welke werken horen.

Kunst kopen

Ga na je eerste verkennende ronde over de beurs terug naar de galeries die er voor jou uitsprongen. Neem de tijd om jouw favorieten nog eens aandachtig te bekijken en stel ge-rust nog meer vragen als je twijfelt over een mogelijke aankoop. Bedenk wel dat er op een beurs vaak meer kapers op de kust zijn. Als je te lang wacht met beslissen kan het zomaar zijn dat een andere koper je net voor is. Om deze teleurstelling te voorkomen kun je de galeriehouder vragen of je een optie op het werk kunt nemen, zodat je er even een paar uur rustig over na kunt denken.

Heb je het werk van je dromen gevonden, maar past het niet binnen je budget? Vraag dan aan de galeriehouder of er nog meer werk van dezelfde kunstenaar beschikbaar is. Veel galeries hebben een ‘stockroom’ in hun stand, waar ze achter een deurtje een kleine voorraad aan kunstwerken hebben opgeslagen die niet in de stand hangen maar wel te koop zijn. Zo kan werk van dezelfde kunstenaar in een ander formaat, of in een ander medium (een tekening op papier is bijvoorbeeld lager in prijs dan een olieverfschilderij) opeens wel bereikbaar zijn!

Young Collectors Circle

Young Collectors Circle leid je rond op beurzen in Nederland (Unseen, Art Rotterdam, PAN, TEFAF, KunstRAI), België (Art Brussels, BRAFA) en in onder meer Duitsland, Frankrijk, Portugal, Zwitserland, Engeland en de VS. Meer weten over de bezoeken die op stapel staan? Check dan de homepage (scroll naar beneden voor de kalender) voor meer informatie en om je aan te melden.

23632844_1411116835674574_3949539730165061992_o
_mg_3137

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief