YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Sophie Schade

Sophie Schade is strateeg in de creatieve industrie. Haar lichte appartement in Amsterdam is zorgvuldig ingericht met moderne en hedendaagse kunst en design. Ze houdt van uitgesproken, abstracte en sterk grafische werken en verzamelt hoofdzakelijk fotografie of werken waarbij fotografie als medium wordt gebruikt.

Verzamelaar Sophie Schade Ambassadeur Young Collectors Circle Amsterdam kunst kopen kunstverzameling

Werken van Bart Lunenburg en Satijn Panyigay en linksonder een deel van een werk van Natascha Libbert.

“Ik ben echt een verzamelaar. Ik verzamel van alles: niet alleen kunst, maar ook theedoeken, servies, wasknijpers. Waarom zou je, ook al zijn het maar dagelijkse gebruiksvoorwerpen, lelijke producten accepteren? Ik denk dat een echte verzamelaar vaak al op jonge leeftijd begint. Het vergt een bepaalde mate van focus, toewijding en gekheid. Bij mij begon het bijvoorbeeld op mijn vijftiende. Met mijn zakgeld kocht ik dan potjes, kopjes en borden van Iittala (toen nog Arabia) – wat op zich vrij opmerkelijk te noemen is.

Iedereen kan verzamelen: het is vooral een kwestie van keuzes willen maken

Ik ben ambassadeur van Young Collectors Circle geworden omdat ik graag wil uitdragen dat iedereen kunst kan verzamelen. Je hoeft echt geen topfunctie te bekleden, of een enorm budget te hebben – het is vooral een kwestie van keuzes willen maken. Daarnaast vind ik dat er ook nog een enorme kans en taak ligt voor de kunstsector om meer aansluiting te zoeken en nieuwe doelgroepen aan te spreken. Voor mij geldt: alles voor de kunst, en dus alles voor het promoten van de kunst – een hele natuurlijke extensie.”

De verzameling

“Bij het kopen van een kunstwerk heb ik maar één criterium: dat ik het mooi vind, dat het mij direct aanspreekt. Ik wil de hele dag omringd worden door mooie dingen – waarom zou je met minder genoegen nemen? Elke dag ben ik weer even dankbaar dat ik tussen al dat moois mag leven! Zeker na het afgelopen jaar: ik werkte fulltime vanuit huis. Kunst is voor mij een pure verslaving en de kunst in mijn huis een verlengstuk van wie ik ben. Als ik iets zie dat ik heel erg mooi vind, dan raak ik echt in een soort extase. Er ontstaat een warm gevoel van binnen en ik wil dan echt niet meer bij het werk vandaan, vergelijkbaar met een verliefdheid. Zo kwam ik niet lang geleden in aanraking met een werk van Boris Tellegen, bij pure toeval. Het had zo moeten zijn uiteraard. Het werk had instant effect op mij. Ik wilde ook niet meer weg uit de galerie. Het voelde als een onbereikbare liefde – het ging immers om een kostbaar werk, voor mij althans. Toch zijn we er uitgekomen en hangt het werk nu bij mij thuis. Vertrouw er ook op dat een kunstenaar of een galeriehouder genegen is om je te helpen, om nader tot elkaar te komen. Sluit het hoofdstuk niet direct af, ga het gesprek aan.

Ik wil graag jonge kunstenaars steunen en dat doe je allereerst door te kopen

Ik wil ook graag jonge kunstenaars steunen en dat doe je allereerst door te kopen. Daar ga ik soms heel ver in: dan heb ik er financieel eigenlijk geen ruimte voor, maar dan zie ik toch een manier om het te kopen met een afbetaling of de kunstkoopregeling. Verzamelaars zijn ook gewone mensen, ik ben ook geen arts of advocaat en kijk gewoon elke maand weer naar hoe gaan we het doen. Het scheelt dat ik geen hypotheek of kinderen heb, of een auto voor de deur.

Ik heb mijn interieur opgeofferd aan de kunst. Ik ben heel minimalistisch geworden wat betreft meubels, zodat ik meer kunst kon kopen. Ondanks dat ik in een oud pand woon, ik heb vreemd genoeg geen inbouwkasten, null. En tóch heb ik een paar jaar terug mijn laatste lockers opgeofferd om zodoende ruimte te creëren voor de aanschaf van een nieuw werk van Natascha Libbert. Geen dag spijt van gehad, integendeel."

Tips & tricks

“Ga vooral eerst heel veel kijken en probeer te achterhalen wat je echt mooi vindt. Door jezelf te voeden met mooie werken, kom je er beter achter wat je aanspreekt. Wees niet schuw en stap gewoon een galerie binnen en maak een praatje met de galeriehouder, er is veel ruimte voor contact. Ga ook naar beurzen, hier kan je in alle rust en anonimiteit kijken. Kijk ook op Instagram en breder online, daar is heel veel op te zien. Ga eens kunstenaars die je interessant vindt volgen op sociale media. Hierdoor ontdek je weer nieuwe kunstenaars die je anders niet snel tegen was gekomen. Het is als een sneeuwbal die vanzelf groter en groter wordt.

Ik heb mijn interieur opgeofferd aan de kunst

Blijf bij wat je mooi vindt en denk na over de samenstelling van je collectie. Ik vind het bijvoorbeeld ook belangrijk dat ik het hele oeuvre van een kunstenaar boeiend vind, dat ik de ontwikkeling in zijn of haar werk maar ergens begrijp of intrigerend vind. Verder zou ik aanraden om te kiezen voor werken die langer meegaan, die langer interessant blijven. En neem vooral je tijd om een kunstwerk te kopen, kijk of je één of twee werken thuis kan hebben om te voelen, te ervaren. Gun jezelf de tijd om te groeien in het aankoopproces en geniet er met volle teugen van.”

Verzamelaar Sophie Schade Ambassadeur Young Collectors Circle Amsterdam kunst kopen kunstverzameling

Werken van Popel Coumou (collage), Marleen Sleeuwits, Boris Tellegen (collage), Barbara de Vries, Marnix Goossens en nogmaals van Popel Coumou.

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief