YoungCollectorsCircle

Ambassadors View Ger van Dam

Ger van Dam (voormalig arbeidsdeskundige UWV) en Wilma Kuiper (orthopedagoog) leerden elkaar kennen tijdens een straatbarbecue in juni 1999. Toen een deel van de straat werd uitgenodigd om een kijkje te nemen in het net ingerichte huis van Ger, was Wilma meteen onder de indruk. Van de slaapkamer tot het toilet – zijn woning was tot de nok toe gevuld met kunst. Door sommige ramen kon zelfs niet naar buiten gekeken worden omdat er schilderijen voor stonden. De liefde voor Ger én het verzamelen van kunst sloeg over toen Wilma hem na haar scheiding in 2006 vroeg te helpen met het inrichten van haar verbouwde huis 100 meter verderop. Inmiddels is ook hier elke vierkante meter gevuld met kunst.

ger-wilma

Kunstwerken vlnr: Martijn Schuppers en Jan Maarten Voskuil

Ger: “De liefde voor kunst is ooit begonnen door toeval. Ik werkte in 1972 bij een bedrijf vlakbij museum Boijmans Van Beuningen. Mijn collega was geïnteresseerd in kunst en design dus we besloten om elke dag tijdens onze lunchpauze er even langs te gaan. Het museum was toch gratis toegankelijk in die tijd. In het begin wist ik nog niets van kunst, maar al snel merkte ik dat ik het fantastisch vond om in het museum rond te lopen en dat ik ook wel een kunstwerk om me heen zou willen hebben. Schuchter begon ik met het kopen van een zeefdruk. Snel erna een liho en nog een ets. Zo nam de verzameling langzaam vorm aan met een eerste sculptuur en een schilderij. Al snel liep het uit de hand en nu, 48 jaar later, bestaat de collectie uit ongeveer 440 werken. Ook hebben we 86 werken aan diverse musea geschonken, waaronder het Boijmans. Toen was de cirkel helemaal gesloten, dat is fantastisch.”

Kunst is een levensbehoefte, het houd je letterlijk en figuurlijk aan de gang

Wilma: “15 jaar geleden had ik weinig ervaring in de kunstwereld. Ik ging wel eens naar een museum maar verder wist ik helemaal niets. Ger nam mij meteen mee naar de meest prestigieuze plekken en beurzen - het was een walhalla. Ik had nog niet echt een smaak ontwikkeld maar liep wel meteen af op de dingen af die Ger ook prachtig vond. Dan zei hij: “Jeetje, ik heb 20 jaar gedaan om dat te onderzoeken”. We hebben over het algemeen dezelfde smaak. We hebben vaak spelletjes gedaan. Dan gingen we bij een museum- of beursbezoek onze eigen weg en bespraken daarna elkaars favorieten onder het genot van een kopje koffie of een glaasje wijn. Vaak vinden we hetzelfde mooi.”

Ger & Wilma: “We zijn ambassadeur geworden omdat Young Collectors Circle een snelkookpan is waarin jonge mensen worden begeesterd, geënthousiasmeerd en worden meegenomen in het apparaat wat kunst is. Wij proberen jonge mensen enthousiast te maken voor het verzamelen en hopen dat zij wellicht een beetje inspiratie uit onze verzameling kunnen halen. We merken dat het kijken naar andere verzamelaars je uitdaagt om groter te denken, meer te durven en je eigen grenzen te verleggen.”

Verzameling

Je weet dat je een kunstwerk wilt kopen wanneer het vanzelf naar je toe komt

“Kunst speelt een ongelofelijk grote rol in ons leven. Het is een levensbehoefte, het houd je letterlijk en figuurlijk aan de gang. De laatste jaren richten we ons steeds meer op hele jonge talenten. Jonge kunstenaars die nog aan het begin van hun carrière staan en waarvan je absoluut geen idee hebt welke stappen ze gaan zetten. Het mooie daarvan is dat je echt moet kijken met je eigen ogen. De eindexposities van kunstacademies zijn dan ook een prachtig terrein. Je kunt hier pareltjes ontdekken en de opkomende kunstenaar steunen door een werk te kopen Daarnaast is het leuk om de kunstenaar te blijven volgen en te zien waar ze heen gaan.

Je weet dat je een kunstwerk wilt kopen wanneer het vanzelf naar je toe komt. Dat sprongetje in je hart wanneer je naar een kunstwerk kijkt trekt je over de streep. Het is moeilijk uit te leggen: het is het gevoel van euforie, van wauw! Laatst nog hebben we een prachtige installatie van Martijn Schuppers gekocht. Daarna zaten samen we op de bank en zeiden: ‘Nu hebben we toch alles wat we kunnen wensen? We stoppen maar gewoon met kunst verzamelen.’ Inmiddels hebben we weer een aantal nieuwe werken gekocht. Het stoppen gaat echt nooit gebeuren.

Verzamelen is een levensavontuur geworden. Met toewijding en passie hebben we elke euro in kunst gestopt. Ja, het kost waanzinnig veel geld maar het geeft ons ook ontzettend veel plezier. Het is geweldig dat je in staat bent om een kunstenaar vooruit te helpen. Door werken aan musea te schenken schep je de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken en draag je bij aan de ontwikkeling van een kunstenaar. Dat zijn dingen die je natuurlijk nooit van tevoren bedacht zou hebben. Dat is het avontuur wat kunst verzamelen heet.”

Verzamelen is een levensavontuur geworden

Tips & Tricks

“Verzamel op je eigen manier en durf! Je mag best buiten je comfortzone gaan. Dat geldt op het gebied van formaten, verbeeldingen en verschillende media. Probeer jezelf te verbazen en uit te dagen. Kijk in een galerie ook eens naar een werk waarvoor je aanvankelijk nooit zou kiezen en ga het gesprek met de galeriehouder of kunstenaar aan. Probeer te investeren in relaties met jouw favoriete kunstenaars. Leer hoe ze werken en welke stappen ze nemen. De ontwikkeling van de kunstenaar is zo veel leuker dan alleen maar een kunstwerk kopen. Door de verhalen erachter wordt het leuker en interessanter. Maak er je eigen avontuur van.”

Kunst in je inbox?

Schrijf je in voor de Young Collectors Circle nieuwsbrief en leer elke maand meer over een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief